Vuoden 2018 lukuhaasteet ja blogin oma lukuhaaste!

Moikka taas pitkästä aikaa ja hyvää uutta vuotta! Ajattelin tänään esitellä tämän vuoden lukuhaasteita jos ette oo vielä niihin törmännyt. Kuka muuten huomasi yläreunaan tulleen osion Kirjoittajasta ja blogista?

Jos lukuhaaste on jollekulle tuntematon käsitteenä niin se tarkoittaa sitä, että sinulla on lista, jota pyrit täyttämään lukemalla kirjoja. Esimerkiksi Ennen vuotta 2015 julkaistu kirja tarkoittaa sitä, että täyttääksesi tämän kohdan sinun on luettava kirja, joka on julkaistu ennen kyseistä ajankohtaa. Periaatteena on, että yksi kirja vastaisi yhtä kohtaa.
Lukuhaasteiden ideana on kai yleisesti se, että saataisiin ihmiset innostumaan lukemisesta, sillä  kaikkihan tykkäävät haasteista...?

Listaan alle eri lukuhaasteita ja kirsikkana kakun päälle teen blogin oman lukuhaasteen, josta ajattelin tehdä sen verran lyhyen ja ytimekkään, että kaikilla on mahdollisuus suorittaa se, jos on yhtään tahtoa!

Jos et meinaa millään keksiä luettavaa, esimerkiksi Helmetin sivuilta (laitan linkin alemmas) löytyy lukuhaasteen lisäksi linkki idealistaan kirjojen suhteen.
Ylen sivuilta löytyy noin 101 suomalaista kirjaa e-kirjana, jotka valittiin noin vuosi sitten jokaiselle itsenäisyyden vuodelle. Täältä pääset selaamaan kirjavalikoimaan jos et ole niin jo aiemmin tehnyt.
Yleltä löytyy myös kirjakone, johon voit muutaman vastauksen perusteella antaa koneen valita sinulle sopivan kirjan, tai antaa koneen heittää sattumanvaraisesti jokin kirja luettavaksi. Kirjakone käyttää vastauksissaan edellä mainittuja kirjoja, joten lukemista ei tarvitse odottaa kirjastoon pääsyyn asti. Tästä pääset testaamaan sinulle sopivaa kirjaa.

Ihminen pitelee kirjaa. Oikeassa alakulmassa Helmet-lukuhaasteen logo.
Helmetin sivuilta löydät 50 kohtaa sisältävän haasteen, ideoita luettaviksi kirjoiksi, sekä viisi kohtaa onnistuneeseen lukuhaasteeseen. Helmet-lukuhaasteella on myös oma facebook ryhmä, jos sellaiseen kiinnostaa liittyä.
Och om du vill se läsutmaningen på svenska, tryck här.Eri kirjastoilla on myös omia lukuhaasteita. Kaikkia ei näe netistä, joten kannattaa katsoa esimerkiksi oman kirjaston nettisivut, jos sattuisi löytämään sieltä jotain tietoa oman kirjaston lukuhaastetilanteesta.

Nopeasti nettiä selatessa löysin Satakunnan kirjaston sivuilta haasteen, jossa on kolmekymmentä kohtaa, eli jos 50 kohtaa tuntuu liialta, kannattaa kokeilla vaikka tätä haastetta. Nopeasti vilkaistessani tätä (linkin takaa löytyy myös lukuhaaste) sivua ja katsoessani edellisen vuoden lukuhaasteeseen valikoituja kirjoja, sain uusia ideoita lukulistalle.

Ehkä yksi tunnetuimmista ulkomaisista lukuhaasteista on popsugarin lukuhaaste. Toivottavasti osaatte englantia sen verran, että saatte haasteesta selvää! En kestä tuota söpöä listaa, se on visuaalisesti niin kiva!

Paras tapa on tulostaa haluamasi lukuhaaste ja kiinnittää se johonkin paikkaan josta näet sen, ja joka mahdollisesti motivoi jatkamaan, jos kaipaa motivaatiota. Jos haluat pitää tilannettasi virtuaalisesti ajan tasalla kirjamäärän suhteen, kannattaa kokeilla goodreadsin nettisivua. (sivu vaatii rekisteröinnin, jotta sitä voi hyödyntää)

Sitten parhaaseen osioon, eli blogin omaan lukuhaasteeseen! Ajattelin, että tähän tulee 10 kohtaa, jolloin se ei tee edes yhtä kirjaa kuukaudelle. Täysin saavutettavissa siis. Vinkkinä ennen itse haasteeseen menoa on, että kannattaa valita mahdolliset kirjat omasta kirjahyllystä, jos sielä on sellaisia mitä ei vielä ole lukenut, niin saa nekin luettua huomaamatta. Tai jos mikään lukuhaaste ei innosta, kokoa itse oma lukuhaaste kirjoista, jotka haluat tänä vuonna lukea. Sitten itse haasteeseen:

1. Kirja, jonka lukemista olet vain venyttänyt.

2. Kirja, jonka päähenkilö on kanssasi saman ikäinen.

3. Alle 100 sivun pituinen kirja.

4. Erilainen kirja. Esimerkiksi runokirja, novellikokoelma tai näytelmä.

5. Jokin kirja jonka olet löytänyt kirjablogin kautta. (tämän blogin, tai jonkun muun)

6. Kirja, joka on alun perin kirjoitettu kielellä, jota et ymmärrä.

7. Suomalaisen kiroittama kirja.

8. Sellaisen genren kirja, josta et yleensä lue kirjoja. (rakkaus, sota, kauhu, fantasia jne.)

9. Kirja, josta on tehty elokuva tai sarja.

10. Kirja, joka on vanhempi kuin sinä.


Toivottavasti piditte listasta ja postauksesta! Ajattelin lisätä lisää haasteita kommentteihin, jos löydän niitä, ja tokin teki saatte kommentoida lukuhaasteita, jos tiedätte niitä. Kertokaahan muutenkin mielipiteenne lukuhaasteiden suhteen ja aiotteko suorittaa tänä vuonna sellaisen?

Antoisaa kirjavuotta kaikille!

Kommentit

  1. En ole koskaan ottanut osaa bäihin kirjojen lukuhasteisiin vaikka muuten kirjoja rakastankin lukea ja teen omaan blogiini itseni näköisiä kirjapostauksia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti