Ylioppilaskokeet: Mitkä kirjat sopivat terveystiedon opiskeluun?

Pitkä tauko on vallannut blogini. Eipä tullut luettua kesällä kirjoja yhden yhtään. Aikaa ei ollut, sillä kesätyöt veivät lähes kaiken ajan. Työaika 12-20 ei antanut paljoa aikaa lukea. Sitten tajusin, että syksyn ylioppilaskirjoitukset tulevat. Fantasiamaailma sai jäädä, ja lukulistalle tulivat terveystiedon kirjat. En ensin ajatellut, että tekisin opiskeluihin liittyvää postausta, mutta mikäs siinä. Ehkä sielä ruudun toisella puolella on niitä, jotka googlettavat kaiken mahdollisen tiedon niin kuin minä tein.
Terveystiedon (syksy 2017) ylioppilaskoe tuntui olevan ihmisille järkytys. Koehan pääsi jopa uutisiin asti. Kirjoittamalla hakusanaksi "terveystieto s2017" googleen, löytyy useampi uutisartikkeli.
Tulokset tulivat pari päivää sitten. Viime perjantaina. Itse olin tyytyväinen arvosanaan, vaikka YTL olikin tiputtanut pisteitäni jopa 9 kokonaista alaspäin. No, se riitti kuitenkin E:hen, ja olin tyytyväinen. Sitä lähdettiin hakemaan, ja se sieltä tuli.



Itse käytin lukioaikana Terve! -kirjasarjaa, mutta en tiedä miten kirjat ja uusi OPS vaikuttaa kirjojen sisältöön. Luin kaikki kolme kurssikirjaa ja kaksi abikirjaa. Olisin voinut ehkä aloittaa hieman aiemmin, mutta sain ne kuitenkin juuri ja juuri luettua ennen koetta. Kovimman suosituksen abikirjan osalta annan Abi Terveystieto -kirjalle (Lehtonen Anna-Maria, Piesanen Tuulevi). Kirja sisälsi kattavasti kaikkien kurssien sisällön varsin tiiviissä muodossa. Luin myös Terve! abikirjan, mutta siitä en pitänyt niinkään paljoa. En kuitenkaan sano, että muut kirjasarjat olisivat huonoja, sillä niistä minulla ei ole kokemusta. Kaikki kuitenkin sisältävät tarvittavat tiedot.

Vaikka terveystieto ei olekaan enää ulkoa opettelua, niin kuin tämän syksyisestä kokeesta nähtiin, pitää tietty määrä faktaa olla tiedossa. Älkää kuitenkaan opetelko turhaan banaanin rakennetta, en usko että sellaista kysymystä tulee enää koskaan.

Kirjojen lisäksi käytin hyödyksi Ylen abitreenit -sivustoa, jossa oli hyvä kattaus kolmen kurssin sisällöstä. Dokumenteista ja videoista oppii. Tietysti kaikki opiskelutavat eivät sovi kaikille, mutta tuokin kannattaa muistaa hyvänä paikkana.

Eniten taisin kuitenkin kahlata vanhoja ylioppilaskokeita läpi. Niistä oppii sitä, mitä vastauksiin haetaan ja millaisia kysymyksia saattaa tulla vastaan. En usko, että olisin ollut niin rauhallinen, jos en olisi tutkinut kokeita jo etukäteen.




Ensikertalaiselle: Haluan muistuttaa eväiden tärkeydestä. Hyvät eväät auttavat jaksamaan kokeessa. Minulla oli mukana mehua, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, tummaa suklaata sekä täytetyt ruisleivät. Niillä jaksoi hyvin. Energiaa saa nopeasti, eikä väsymystä tule. Muistakaa myös käyttää hyödyksi vessassa käynnin mahdollisuus! Itse kävin ainakin kolme kertaa vessassa. Kaikki kerrat lähinnä jalottelumielessä.
Nauttikaa myös siitä, että saatte kirjoittaa koneella, sillä tekstin muokkaus on paljon helpompaa, kuin kirjoittaisi käsin. On turha stressata siitä, jos yhteys pätkisi. Jos yhteys pätkii ja kokeenne keskeytyy, se on tallentunut varmasti pari sekuntia ennen katkeamista, ja puutteet ovat lähinnä parin kirjaimen pituisia. Menetetty aika korvataan teille. Omassa kokeessani en kokenut minkäänlaisia teknisiä ongelmia, näin yhden tapauksen jossa yhteys katkesi hetkeksi, mutta aika korvattiin.
Jos sinulla on mahdollisuus saada lukihäiriön kautta lisäaikaa, käytä se. Itselläni meinasi aika loppua kuudessa tunnissa kesken. (minulla ei ollut lisäaikaa, sillä minulla ei ole ongelmia lukemisessa tai muussa lisäaikaan vaikuttavassa seikassa) Lisäaika on aina hyväksi, ja kokeessa kannattaa olla niin kauan kuin mahdollista. Jos olet valmis syö eväät ja käy vessassa. Palaa sen jälkeen kokeen kysymyksiin ja mieti oletko vastannut kaikkeen ja tuleeko mieleesi uusia asioita. Paljosta sanamäärästä ei rokoteta, ellei sanamäärää ole annettu. Minullakin yksi vastaus oli yli 700 sanaa. En ole kaikkein tiivein kirjoittaja, joten tekstiä tulee. Ota kaikki irti siitä, jos tekstiä tulee. Jos aikaa jää, voi tekstiä siistiä, mutta ei kannata aiheuttaa itselleen turhaa writers blockia miettimällä tekstin pituutta.

Itse odotan nyt tammikuun lopussa alkavaa lukulomaa, ja koitan selvitä kokeista parhaani mukaan. Mitään huimia en odota, mutta kun parhaani teen, niin kai se riittää.
Onnea sinullekin joka sielä odotat omia kirjoituksiasi!




//Edit: Haluan vielä kertoa sellaisen faktan ylioppilaskokeista, että ylioppilaskokeet tehdään aina suunnilleen puoli vuotta ennen varsinaista koepäivää, joten uutisten lukeminen pitäisi/kannattaisi aloittaa kaikkien aineiden kohdalla siinä vaiheessa kun tulee lukioon. (miksei ennen lukiotakin, sillä "aikainen lintu madon nappaa") Uutisen arvioimista voi kuitenkin harjoitella millä tahansa uutisilla, ja uutisia kannattaa lukea vastausharjoittelu mielessä parin viikon ajan ennen kirjoituksia, mutta on epätodennäköistä, että tuoreita (pari kuukautta vanhoja) uutisia tulisi ylioppilaskokeeseen. Tällä yritän siis sanoa, että on varsin myöhäistä alkaa lukemaan uutisia pari kuukautta ennen kokeeseen menoa.
Hyviä paikkoja uutisten lukuun ovat Ylen sivut, ja terveystiedon kannalta Duodecimin sivut.

Lue myös:

Kuvat: Unsplash

Kommentit