Kirsi Kunnas - Tiitiäisen metsä

"Kirsi Kunnas on koonnut Tiitiäis-kirjoistaan ja kahdesta runokokoelmastaan sikermän runoja, jotka kertovat Tiitiäisen metsän tapahtumista. Tiitiäisen metsä on huomionosoitus suomalaiselle metsälle, sen runoissa vuodenajat ja aika-avaruus kohtaavat sekä ihmisen aistikokemuksen että satujen ulottuvuuden. Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksessamme.

Luonnon ja mielikuvituksen lumo yhdistyvät myös Silja-Maria Wihersaaren rikkaassa kuvituksessa, joka piirtää esiin salaperäisen metsän todentuntuisesti.
Jokaisesta myydystä Tiitiäisen metsä -kirjasta sijoitetaan euro ikimetsään: yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa WSOY kerää rahaa oikeaan Tiitiäisen metsään, joka jää suojelualueena perinnöksi tuleville sukupolville."

Tiitiäisen metsä, 2020
WSOY
Sivuja 77

Kirja saatu kustantajalta
*Sis. mainoslinkkejä

Ihastuin kirjan ulkonäköön heti ensinäkemältä, eivätkä kirjan kuvitukset tuottaneet pettymystä kirjan muillakaan sivuilla, vaan kirjan kuvitus täydensi täydellisesti runojen sanomaa. Kirjan kuvissa on niin paljon pieniä yksityiskohtia, että vain niiden etsimiseen ja tutkimiseen saa käytettyä aikaa.

Uskon, että pelkästään kuvitusten ansiosta tämä kirja saa lapset palaamaan takaisin kirjan pariin, ja vaikka en itse ensisijaisesti ole kirjan kohderyhmää, myös minä tulen palaamaan kirjaan niin omasta halusta kuin työnikin puolesta.

Tiitiäisen metsä

Kirja on siis koostettu Kunnaksen aikaisemmista runokirjoista valikoiduista runoista jotka luovat ehyen kokonaisuuden. Itse rakastan suomalaista mytologiaa ja luontoa ja tämä kirja runoineen ja kuvineen oli täydellinen Hurraa!-huuto luonnolle ja mytologialle.

Olen iloinen siitä, että en tiennyt moniakaan kirjan runoista etukäteen, vaikka jonkun verran Kunnaksen runoihin olen tutustunut. Pidän siitä kuinka kirjan monissa runoissa leikitellään sanoilla ja niiden monimerkityksellisyydellä, sekä toistolla - kaikki kun ovat sellaisia elementtejä joita lapset rakastavat. Erityisesti oma mieleni lepää kun runoilla on alku- ja loppusointu, jolloin runoissa pysyy tietynlainen rauha. Toisaalta pidän myös runoissa hupsuttelusta ja tietynlaisesta nonsense-huumorista.

Pidän erityisesti kirjan seuraavista runoista, joissa on yllä mainittuja elementtejä: Kurki, Rakkausruno peikolle, Metsähiisi, Uni, Metsäsatu.

Tiitiäisen metsä

Omalla kohdallani runokirjojen lukemisessa on se erikoinen puoli, että minun on luettava kaikki runot ääneen, sillä silloin pääsee paremmin kiinni runojen rytmiikkaan, eli poljentoon ja samalla pääsen runon maailmaan aivan erityisellä tavalla kiinni.

Olen vasta aikuisiällä tykästynyt runoihin, vaikka tähän mennessä lähes kaikki lukemani runokokoelmat ovat olleet lapsille suunnattuja, en koe siitä häpeää. Mielestäni tärkeintä on se, että lukee ja nauttii kirjallisuudesta, oli se sitten aikuisille tai lapsille suunnattua. Aion siis ehdottomasti tutustua vielä tarkemmin Kunnaksen muihin runokirjoihin.

Kunnas on tehnyt vaikuttavan uran suomalaisen kirjallisuuden ja erityisesti lasten runouden parissa ja hänellä on jo kunnioitettavat 96 vuotta ikää. Erityisen hienoksi tämän kokoelmateoksen tekee se, että jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan euro ikimetsään, josta tulee Tiitiäisen oma metsä. Suojelukohteeksi jäävä metsä jää tuleville sukupolville ja toivottavasti omalta osaltaan mahdollistaa sen saman luonnon moninaisuuden joka Kirsi Kunnaksen runoissa on läsnä.

Arvosana:
✷✷✷✷✷


Lue myös:

Kommentit