Merja Mähkä, Unna Lehtipuu - Sijoittajaksi 7 päivässä


"Kirja esittää 7 päivän ohjelman, jonka suoritettuaan lukija on valmis ostamaan ensimmäisen osakkeensa tai rahastonsa. Hän tuntee sijoittamisen tyylejä ja tietää tärkeimmät sijoittamisen periaatteet. Mukana oikeiden ihmisten ”näin minä sen tein” -tarinoita sekä vinkki- & tsekkilistoja. Kaikki turha on karsittu pois, jotta lukija pääsisi äkkiä vauhtiin."

Sijoittajaksi 7 päivässä, 2019
Alma Talent
Sivuja 201
Äänikirja 5 t 38 min


*Sis. mainoslinkkejä

Tämä kirja tuli kuunneltua jo viime vuoden marraskuussa, niin kuin monta muutakin kirjaa joista en ole vielä postannut. Tässä kirjassa kerrotaan sijoittamisen perusteista siten, että jokaiselle päivälle on oma lukunsa ja seitsemän päivän lukemisen jälkeen tiedät jo paljon asioita sijoittamisesta ja olet valmis aloittamaan sijoittamisen. Erittäin matalan kynnyksen teos siis mitä sijoittamiseen tulee.

Minun kohdalla tämä kirja oli enemmänkin "Sijoittajaksi kahdessa päivässä", sillä kuunteleminen oli niin mielekästä ja nopeaa puuhaa, ja sijoittaminen minulle ennestään tuttua. En kuitenkaan suosittele kiirehtimään kirjan lukemisen tai kuuntelemisen kanssa jos sijoittaminen on sinulle pelkoa herättävä sana.

Ensimmäisen päivän kohdalla kerrotaan sijoittamisen hyödyistä ja perusasioista, esimerkiksi kerrotaan tarvitseeko sijoituksia koko ajan kytätä. (voin paljastaa, ettei tarvitse)

Toisena päivänä kirja esittelee erilaisia rahojen säästämisen ja sijoittamisen alustoja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kirjassa esitellään arvo-osuustili ja osakesäästötili ja annetaan vinkkejä, jotta voi päättää kannattaako tämä tili avata omaan pankkiin, vai esimerkiksi sijoittamiseen keskittyvälle alustalle, kuten Nordnetiin. Kerrotaanpa tässä kohtaa myös se, paljonko rahaa tarvitsee voidakseen aloittaa sijoittamisen, ja annetaan myös hengen mukaisesti seitsemän askelta jolla voi saada enemmän rahaa sijoitettavaksi.


Kolmantena päivänä puhutaan hajauttamisesta, joka on yksi lempiaiheistani kun puhutaan sijoittamisesta - hajautusta kun voi tehdä niin monella erilaisella tavalla. Tästä voit lukea esimerkiksi postauksestani 7 sijoittamisen perustetta - näin aloitat sijoittamisen!

Neljännen päivän kohdalla kirja käsittelee osakesijoittamista. Tämä aihe oli minulle monta vuotta sijoitusurani aloittamisesta aikamoinen mysteeri ja täynnä outoja lyhenteitä ja pelottavia asioita, sillä osakkeita pitäisi poimia itse. Mikään pakko ei ole sijoittaa osakkeisiin, mutta kirjassa kerrotaan selkeästi mitä osakepoiminta tarkoittaa ja aihetta on avattu sen verran selkeästi, että opin paljon uutta ja uskalsin alkaa sijoittamaan myös osakkeisiin!

Viides päivä käsittelee rahastosijoittamista joka on todella hyvä vaihtoehto sijoittamista aloittaessa. Rahastoissa on kuitenkin paljon asioita joita kannattaa tietää, jotta valitsee itsensä kannalta parhaan sijoituskohteen. Paljon hyödyllistä tietoa jota myös tekisi itselle hyvää kerrata säännöllisin väliajoin.

Kuudes päivä keskittyy valmentamaan mieltä sijoittajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kun valmistaudut siihen, että on mahdollista, että kurssit romahtavat ja sijoitustesi arvo laskee, et mene paniikkiin, vaan pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi jatkaa sijoittamista. Luku käsitteleekin sijoittamiseen liittyviä tunteita laajasti ja hyvin.

Disclaimer: sijoituksissa on aina riski menettää sijoittamansa pääoma, enkä voi taata niiden menestymistä, mutta pörssihistorian aikana se mikä on mennyt alas, on tullut aina ylös. Siltikään pörssihistoria ei takaa tulevaisuuden tuottoa, sillä emme näe kristallipallon avulla tulevaisuuteen.

Seitsemäntenä ja viimeisenä päivänä pohditaan sitä, milloin on aika luopua sijoituksista ja ottaa tuotot talteen. Luvussa opastetaan tekemään sijoitussuunnitelma ja pohditaan mitä vaaditaan siihen, että voi elää sijoitustuotoilla. Se vasta olisikin mahtavaa!

Tämän jälkeen lukijalla onkin jo aikamoinen tietämys sijoittamisesta ja osaaminen sijoittamisen aloittamiseen. Se mitä kirjasta ei löydy, ei aloittava sijoittaja sitä tietoa tarvitse. Kannattaa myös laittaa Merja Mähkän instagramtili seurantaan, sillä siellä hän puhuu lähes päivittäin jostain sijoittamiseen liittyvästä aiheesta.

Jos sijoittaminen kiinnostaa (enkä näe syytä miksi ei kiinnostaisi) ja tarvitset helposti ymmärrettävää tietoa, niin on tämä kirja ehdottomasti hyvä tiedonlähde.

Arvosana:

Kommentit