Sanna Kiiski - Tinder-päiväkirja

"Kun kolmen alakouluikäisen lapsen äiti eroaa, mistä hän löytäisi uutta seuraa? Toimittaja ja yrittäjä Sanna Kiiski päätti heittäytyä itselleen vieraaseen deittailumaailmaan oltuaan edellisen kerran sinkkuna 12 vuotta aiemmin.

Deittailusovellus Tinder hämmensi ensin Sannaa. Miten siellä pitäisi toimia? Mitä olivat termit fwb, vanilja, hotwife ja ghostaaminen? Sanna vertaili kokemuksiaan ystävien kanssa ja huomasi tutkivan journalistin heräävän sisällään. Hän alkoi koota tarinoita talteen.

Tinderin maailmasta löytyy niin helmiä kuin sikojakin. Huonosti käyttäytyvien miesten lisäksi myös naiset saattavat olla hämmästyttävän törkeitä - ja toisaalta monet osaavat hakea seuraa ihan asiallisestikin. Tinderin kautta voi kokea hetken huumaa, mutta purjehtia jopa avioliiton satamaan.

Tinder ei ole vain pokauskanava tai nykyajan booty call. Se tarjoaa ujoille ja introverteille mahdollisuuden lähestyä toista ihmistä tavalla, joka ei ehkä muuten onnistuisi. Somedeittailu onnistuu anonyyminäkin.

Tinderin kautta voi tutustua ihmisiin, joihin ei ehkä koskaan muuten tulisi törmättyä. Se on kuin baari, jossa sinkkunainen voi kohdata samanaikaisesti poliisin tutkinnanjohtajan, lääkärin, pörssimeklarin, bussikuskin tai MC Cannonballin jäsenen. Siis tittelit nurkkaan ja liikkeelle!"

Tinder-päiväkirja, 2020

Docendo

Sivuja 213

Äänikirja 3 t 52 min

*Sis. mainoslinkkejä

Tämä kirja sai mielenkiintoni heräämään kun näin monesta paikasta keskustelua kirjasta sen julkaisun aikaan. Itsekin olen välillä Tinderiä käyttänyt, joten ajattelin että olisi hauska kuulla muiden kokemuksia tinderistä, vaikkakin kirjoittajalla ja minulla on yli kaksikymmentä vuotta ikäeroa.

Kirja etenee päiväkirjamaisesti päivästä toiseen ja kertoo Kiiskin kokemuksista Tinderistä löytyneiden miesten kanssa, sekä ystäviensä whatsapp-kertomuksia. Mielestäni monet kuvaukset ovat hieman pintapuolisia ja olisin kaivannut syvällisempää pohdintaa asioista, kuin vain läpikelausta tapahtumista.

Löysin kaikesta huolimatta yhteneväisyyksiä Tinderin maailmasta. Etenkin surkeista profiilikuvauksista ja kuvista, jossa on paljasta pintaa, muttei yhtään naamaa. Yhtä asiaa en kuitenkaan ymmärtänyt, oikeastaan kahta. Yksi on miesten ulkonäön kuvailu, joka sai välillä miettimään vaikuttaako ensitapaamisella mikään muu kuin ulkonäkö. Toki sekin on tärkeä ominaisuus, mutta hieman pintapuolinen olo tulee myös ihmisestä, joka kuvailee muita ensisijaisesti ulkonäön kautta, ja sitten tulee luonne.

Toinen asia jota minun on vaikea ymmärtää, on puhelinnumeron antaminen varhaisessa vaiheessa tinder-matcheille. Olen varsin tarkka yksityisyyteni suhteen, enkä todellakaan halua antaa sellaiselle ihmiselle puhelinnumeroani, jota en ole edes koskaan tavannut. Siinä on sitten turha syyttää yöllisiä puheluita joissa pyydetään apua päivän paineeseen...

*Kokeile BookBeat-Premiumia 2 viikkoa maksutta (etu koskee uusia käyttäjiä)

Olen huomannut, että kaikilla jotka tunnen, on käytössä tarkistussoitto, tai ainakin optio siihen. Tämä tarkoittaa sitä, että puoli tuntia treffien alkamisesta on sovittu ystävän kanssa, että hän soittaa varmistaakseen tilanteen, ja jos treffit ovat katastrofi, voi puhelimeen päivitellä: "Oi voi, ihanko tosi? Tulen heti paikalle!" ja näin hirveiltä treffeiltä pääsee liukenemaan pois. Sama taktiikka on käytössä Sannalla, ja silloin se voikin olla hyvä jos menee miehen kotiin tämän luvatessa laittaa ruokaa, mutta lopputulos on katsoa uusintana Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa.

Suurin ja omasta mielestäni huvittavin ero minun ja Kiisken mieskriteereissä on ikä. Hän etsii itseään selvästi nuorempia miehiä kai koittaen etsiä kadotettua nuoruuttaan ja minä puolestani, noh, tyydyn itseäni useamman vuoden vanhempiin miehiin mitä mahdolliseen deittailuun tulee, sillä en kaipaa lasta holhottavaksi.

Mielestäni kirja on ihan hauska kuunneltavaksi vaikka siivouksen lomaan, mutta suurempaa ajatustyötä ei tähän kirjaan tarvitse, eikä kannata upottaa. Tämä on hauskaa välilukemista isompien teosten rinnalle. Huomasin myös, että kirjalle on tulossa toinen osa (26.2.2021) - miehen näkökulmasta tarkasteltuna. Pitääpä laittaa sekin luureihin siivouspäivien ajaksi ja katsoa, miltä sovellus näyttää miehen silmistä katsottuna.

Arvosana:

✷✷½

*Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta tästä

*Osta kirja e- tai äänikirjana Adlibriksesta tästä

Lue myös:

Kommentit