Vanessa Springora - Suostumus

"Intiimi ja väkevä omaelämäkerta.

Suostumus on tärkeä ja koskettava tositarina aikuisen miehen seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutuneesta teinitytöstä.

V. oli 13 vuotta ja haavoittuvassa mielentilassa, kun hän tapasi viisikymppisen kirjailijan. Charmantin miehen huomio imarteli tyttöä, ja ennen kuin hän huomasikaan, heillä oli salasuhde. Vähitellen V. tajusi joutuneensa nuoria tyttöjä ja poikia hyväksikäyttävän saalistajan uhriksi ja kohtalotovereidensa tavoin miehen palkittujen kirjojen henkilöhahmoksi. V:n maailma murtui. Oliko hän itse syypää pahaan oloonsa, koska oli suostunut seksisuhteeseen aikuisen miehen kanssa? Vasta vuosien päästä hän ymmärsi, että näin ei ollut, ja toipuminen pääsi alkuun."

Suostumus, 2021
WSOY
Sivuja 175
Äänikirja 3 t 47 min

*Sis. mainoslinkkejä

Aloitetaan vuosi heti vähän rankemmalla kirjalla. Minulla tämä on vuoden toinen luettu (kuunneltu) kirja, joten laskeutuminen oli onneksi pehmeä. Hassua kyllä, tämä on vasta toinen omaelämäkerta, jonka olen koskaan lukenut. Yllätyksekseni huomasin lukemisen jälkeen että olen kerrankin aallon harjalla, sillä kirja oli julkaistu vain reilu viikko ennen lukemistani.

Valitsin tämän sillä perusteella, että voisin kuunnella tämän nopeasti, kun kaipasin tietokirjan ohelle jotain "helposti" kuunneltavaa. Niinhän siinä kävi, että otin neulepuikot käsiini ja kuuntelin kirjan yhdeltä istumalta.

Tarinan kertojan, nuoren V:n, eli Vanessan herkkä kerronta veti minut heti sisäänsä, eikä päästänyt irti ennen kuin minulle selvisi mikä lopputulema tarinassa tulisi olemaan. Järkyttävintä on kuitenkin se, että tämä ei ole tavallinen tarina, vaan totta.

Vanessa kuvaa kirjassaan sitä, kuinka hän 13-vuotiaana joutuu pedofiilin uhriksi. Hän ei kuitenkaan sitä itse tajua, vaan pitää kaikkea rakkautena. Miten niin hän ja 50-vuotias mies ei voisi rakastaa toisiaan ja elää ihanaa, onnellista elämää?

Vanessa salaa äidiltään G:ltä saamansa kirjeet, mutta ensimmäisen tapaamisen jälkeen paljastaa äidilleen kenet hän on tavannut. Äiti ei juuri estä häntä. Kukaan ei estä häntä, vaikka Vanessa selvästi kaipaisi aikuisen ohjausta tilanteessa, vaikka ajatteleekin kaiken olevan rakkautta.

Kirjan selkein pointti on se, että aikuisten pitäisi ottaa vastuuta lasten ja nuorten tekemisistä, eikä olettaa heidän olevan pystyväisiä tekemään omia päätöksiään.

On hirveää luettavaa, kun kukaan ei tee asialle mitään, ja nuori tyttö huomaamattaan menettää koko kehonsa vanhalle miehelle. Jokaisen pitäisi itse saada päättää milloin on sopiva hetki oman seksuaalisuutensa valjastamiseen. Vanessa kertoo kamppailuistaan ja oman minänsä menetyksestä niin aidosti, että lukija tuntee melkein itse olevansa pienen Vanessan tunnemaailmassa. Huomaamattaan G on eristänyt hänet kaikista ystävistään ja sukulaisistaan.

Jos tämä ei ollut hirveää, niin hirveintä on viimeistään se, että kaikki G:n (Gabriel Matzneff) hyväksikäyttämät tytöt ja pojat joutuvat G:n kirjoittamien kirjojen kansien väliin, joissa hän selvästi kuvaa asioita itselleen suotuisasti. Käsittämättömintä on, että miksi kukaan ei tehnyt asialle mitään viimeistään siinä vaiheessa kun kaikki todistettavasti oli kansien välissä? Miksi poliisit katsoivat kaikkia tapahtumia läpi sormien kun Vanessan tavoin monet muut nuoret tytöt ja pojat kärsivät.

Lopussa kuitenkin pilkahtaa toivo, kun V tajuaa, ettei mikään tästä ole hänen syytänsä, sillä aikuisten olisi pitänyt pitää hänen puoliaan. Hän menee monta mäkeä ylös ja alas ennen kuin päätyy siihen missä on nyt. Hän on antanut äänen kaikille G:n uhreille, ja tuonut tietoisuuteen sen, mikä olisi pitänyt tuoda ilmi jo aikapäiviä sitten.

Suosittelen kirjaa kaikille, aivan kaikille. Jokaisen ihmisen pitäisi tietää mitä vaaroja maailmassa liikkuu. Vaikka enää kirjeet eivät ole tapa lähestyä muita, on netissä paljon vaaroja jotka voivat johtaa samanlaiseen lopputulokseen. Siksi vanhempien pitäisi lukea tämä kirja, ja muiden vain sivistyksen vuoksi.

Poikkeuksellisesti jätän tämän kirjan arvioimatta, sillä en halua antaa arvosanaa toisen kokemille asioille. Ainoa mitä annan arvosanaksi, on kiitos Vanessa Springoralle siitä, että hän oli rohkea ja toi tämän asian meidän kaikkien tietoisuuteen, vaikka helppoa se ei varmasti ole ollut.

*Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta täältä

Kuvat: WSOY ja Harper Collins

Lue myös:

Kommentit