Elena Favilli ja Francesca Cavallo - Iltasatuja kapinallisille tytöille

"Maailmalla ilmiöksi noussut kirja Good Night Stories for Rebel Girls, suomeksi Iltasatuja kapinallisille tytöille kertoo sadan itsenäisen naisen tarinan iltasadun muodossa. Kokonaisuutena kirja on komea kunnianosoitus naisille, kuvataiteelle ja jokaiselle tytölle, joka saa kyseisen kirjan yöpöydälleen. Se on inspiroivaa luettavaa myös vanhemmille, jotka kaipaavat lapsilleen monipuolisempia roolimalleja.
Tavanomaisten prinsessasatujen sijasta tässä ihanassa iltasatukirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä rohkeasti ja lupaa kyselemättä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt: he ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin pelottoman valinnan.
Loisteliaan kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajanaista eri puolilta maailmaa. Iltasatuja kapinallisille tytöille on kirja kaikille lapsille, joiden toivot kasvavan itsenäisiksi ja toisia kunnioittaviksi ihmisiksi.
Kirjan on suomentanut Maija Kauhanen."

Iltasatuja kapinallisille tytöille, 2017
Schildts & Söderströms
Sivuja 212
Äänikirja 3 t 3 min 

*Sis. mainoslinkkejä

Olin kuullut tästä kirjasta jo aiemmin, mutta olin miettinyt, että voiko aikuinen lukea lasten kirjaa, tai varsinkaan iltasatukirjaa, mutta totesin lopulta että kyllä voi. Niinpä nähdessäni tämän kirjan äänikirjaversion vapaana kirjaston Ellibs-palvelussa, lainasin sen heti. Kauaa ei tämän kuuntelussa mennyt, ja opin itse myös paljon kirjan kuuntelun myötä, ja koin voimaantumisen tunteita. Maailmassa jossa miehet ovat olleet niitä "vahvoja" ja pyörittäneet maailmaa, on ihana kuulla mihin kaikkiin mahtaviin saavutuksiin myös naiset ovat kyenneet jo kauan sitten.

Minttu Mustakallion ääni sopi hyvin kirjan lukijaksi, sillä hänkin kuuluu vahvojen naisten kategoriaan. Yksi kirjan luku kesti luettuna noin pari minuuttia, joten sitä ongelmaa ei tässä äänikirjassa tullut, että juoni unohtuisi kesken kuuntelun. Ja sopiihan muutaman minuutin, eli yhden sivun pituisen luvut erinomaisesti myös iltasaduksi. Erikoista kirjan kerronnassa oli se, että vaikka kaikki kirjan tapahtumat ja henkilöt ovat tosia, alkoi monet luvuista "olipa kerran" -tyyppisesti.

Sen verran olen kirjaa nähnyt fyysisesti, että siinä on todella hienot kuvat kuvatuista henkilöistä, joten jos olet kuvien ystävä, suosittelen lukemaan kirjan fyysisesti sen takia, että näkee kuvat. Jos mietin kirjaa lapsen näkökulmasta, on tämä heille varmastikin enemmän juuri satuhetki, jossa sitten ihmetellään sitä, että näin on oikeasti käynyt. Joku on oikeasti lentänyt yksin Atlantin yli. Voisin hyvin kuvitella, että kirjasta nousee yksi tietty henkilötarina ylitse muiden jonka lapsi haluaa kuulla kerrasta toiseen. Pidin myös kirjan laajasta otannasta alojen suhteen. Kirjassa on niin merirosvoja, taiteilijoita, tutkijoita kuin maahanmuuttajia. Kaikki yhtä tärkeitä ja antaa lapselle kuvan siitä, että mikä tahansa on mahdollista.

En suosittele kuitenkaan äänikirjaversiota lapselle muutamasta syystä: Kuvat ovat usein lapselle tärkeitä, ja mielestäni on tärkeää, että lapsi pääsee rikastuttamaan mieltään hienoilla kuvilla ja tietää minkä näköisiä kirjassa kuvatut henkilöt ovat. Toiseksi lapselle on usein tärkeä, että oma vanhempi lukee kirjaa hänelle, ja jos mietitään kirjan sanomaa siitä, että tyttöjen pitää rohkeasti unelmoida ja tehdä, ja kirja tarjoaa paljon esikuvia, ei kirja voi kuitenkaan tarjota sitä lapsen kaikkein tärkeintä esikuvaa kuin yhdellä tavalla: että äiti lukee kirjan lapselle.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti aivan kaikille, oli sitten lapsi tai ei.

Arvosana:
✷✷✷✷


Lue myös:

Kommentit