Matt Haig - Eevin eläinmaailma

"11-vuotiaalla Eevillä on erityinen taito: hän pystyy puhumaan eläinten kanssa. Eevin isä kuitenkin vannottaa Eeviä
olemaan käyttämättä taitoaan, koska se on erittäin vaarallista. Isä ei suostu kertomaan miksi, mutta Eevi arvelee, että
se liittyy jotenkin hänen äitiinsä, joka on kuollut vuosia aiemmin. Eevi yrittää parhaansa mukaan pitää lupauksen isälle, mutta kun paikallisessa eläintarhassa tapahtuu onnettomuus, Eevin täytyy pettää isän luottamus ja asettaa itsensä ja monta muuta hirvittävään vaaraan. Ajan käydessä vähiin Eevin pitää saada eläimet apuun – ja viimeinkin olla rohkeasti oma itsensä."

Eevin eläinmaailma, 2021

Aula & Co

Sivuja 244

Äänikirja 4 t 57 min


*Sis. mainoslinkkejä

Lasten kirjoja on minusta vaikeampi arvostella kuin "aikuisten" kirjoja. Ehkä se johtuu siitä, että koen tarvetta kaivaa kaikki pienimmätkin piilomerkitykset ja tavoitteet kirjan takana, vaikka saahan kirja olla lapsellekin pelkkä elämys, eikä sen ole pakko aina jäädä lapsen mieleen siltä kantilta että se opettaisi jotakin - vaikka usein se kuitenkin opettaa.

Kiinnostuin tästä kirjasta jo sen julkaisun aikaan, sillä kirjan kirjoittaja, Matt Haig, on kirjoittanut Keskiyön kirjaston, johon tykästyin äärettömän paljon! Tämän kirjan luettuani voisin jo nostaa Haigin lempikirjailijoitteni joukkoon, ja hän taitaa olla siellä ensimmäisten joukossa, sillä en ole aiemmin mieltänyt ketään kirjailijaa lempikirjailijakseni. Hän osaa hämärtää todellisuuden rajoja juuri sopivassa määrin ja herättää lukijan pohtimaan monia asioita.

Matt Haigin kerronta ei pettänyt edes lastenkirjassa. Eevin eläinmaailma kertoo 11-vuotiaasta Eevistä joka osaa puhua eläinten kanssa. Hän ei kuitenkaan saa käyttää tätä taitoa sillä isä on kieltänyt ja se liittyy jotenkin Eevin kuolleeseen äitiin. Taidon välttely on kovin vaikeaa ja  lopulta hän joutuu rikkomaan lupauksensa isälleen ja vaarantaa kaikki ympärillään.

Kirja on hieno seikkailu ja kertoo mielestäni myös hienosti siitä, kuinka saa olla rohkeasti oma itsensä. Myöskin Eevin hauskat ja kummalliset eläinkaverit tuovat mukavaa särmää kirjaan. Kuvaisin kirjaa tietyssä mielessä jopa tietokirjaksi, sillä se sisältää uskomattoman määrän faktoja eläimistä ujutettuna tarinan sisälle. Itsekin opin paljon faktoja eläimistä kirjan kautta, ja voisin uskoa näiden ominaisuuksien olevan sellaisia jotka lapsiakin kiinnostavat. Yleisestikin kirjan juoni piti otteessaan eikä se käynyt hetkeksikään tylsäksi.

Eläinten mielen kuvailu on mielestäni äärimmäisen onnistunutta siinä mielessä, että voisin hyvin kuvitella tiettyjen eläinten puhuvan aina sillä tavalla kuin se kirjassa on ilmaistu. Jollain tavalla kirja muistuttaa tältä osin Roald Dahlin Jaakko ja jättipersikka -kirjaa.

Kuuntelin kirjan äänikirjana ja pidin kovasti lukijan, Ella Pyhältön, tavasta eläytyä hahmoihin. Loppua kohden tunnistin jo kuka kirjan yleisimmistä henkilöhahmoista oli kyseessä pelkästään Pyhältön onnistuneen tulkinnan ansiosta. Äänikirja ei siis ole yhtään huonompi ratkaisu jos pohtii kirjan ja äänikirjan välillä.

Selasin kirjasta kuvituksen ja se oli oikein hauskan näköinen. Olin itse mielessäni kuvitellut asioita monesti kovin erinäköisiksi, mutta uskon kuvituksen vetoavan lapsiin. Kuvia oli sopivasti ripoteltu, ja ne jättävät myös mielikuvitukselle tilaa jos lukee kirjan kirjana.

Juonen kuljetus oli mielestäni onnistunut, sillä vaikka arvasinkin jokseenkin miten kirja päättyy, onnistui se silti yllättämään! Haluaisin kovasti kehua loppua ja juonta lisää, mutten halua vahingossakaan tehdä juonipaljastusta. Siksi tyydyn toteamaan, että jos olisin lapsi, olisin aivan varmasti viihtynyt kirjan parissa ja jäänyt herkkänä lapsena analysoimaan kirjan tapahtumia vielä pitkäksi aikaa, sillä se onnistui herättämään monenlaisia tunteita näin aikuisenakin.

Suurin opetus jonka kirja antaa on mielestäni se, että koskaan ei pidä luovuttaa, ja sinä saat olla juuri sellainen kuin olet ja on muiden ongelma miten he sinut näkevät.

Pohdin kovasti onko hassua antaa tällekin kirjalle viisi tähteä ja tiputtaisinko arvosanan neljään sen takia, että kirja olisi voinut olla puolestani myös pidempi. En kuitenkaan voi itselleni mitään.

Arvosana:

✷✷✷✷✷

*Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta täältä

*Osta kirja äänikirjana Elisa Kirja -palvelusta täältä

Lue myös:

Kuva: Aula & Co

Kommentit