Laura Ruohonen - Allakka Pullakka

 

Huliviliveli, Sir Kasimir Koi, Mahtimummeli, Varomaton viikuna ja Karsea mato! Anarkistinen nonsense-runokuvakirja pursuaa railakkaita riimejä ja hykerryttäviä hahmoja.


Allakka Pullakka, 2004

Otava

Sivuja 32

Kirja löytyy myös osana Yökyöpelit/Allakka pullakka -kirjaa.*Sis. mainoslinkkejä

Käyn yliopistolla kurssia, johon pitää tenttiä varten lukea tiettyjä lastenkirjoja. Yksi kategoriasta oli runokirja, ja valitsin vaihtoehdoista Allakka Pullakka -kirjan. En ollut aiemmin kuullut tästä kirjasta, ja muutenkin olen hieman huono lukemaan runoja. Lasten runot ovat kuitenkin poikkeuksellisesti mieleeni.

Tämä lasten runokirja on varsin erikoinen teos. Kirja on täynnä monen makuun epäsopivia asioita, kuten Karsea Mato -runon alku: "Karsea mato, veltto ja läski/pienempiänsä julkeesti käski:/"Äkkiä tänne kaljaa ja soppaa/ tai saatte vitsaa ja kuonokoppaa!"

Tätä samantyylistä kirjoitusta on läpi kaikkien runojen, mutta on seassa myös hauskojakin runoja ja sanoilla onnistuneesti leikittelyä. Siinä lapsilla on pohdittavaa, että mistä oikein vetää, kun "Veetin vene veti viimeisiään/ ja joka raosta veti./ Veeti veti nuotan korvilleen/ ja nukkui sen alle heti."

Runoissa on myös aikuisille pohdittavaa ja mahdollistaa varmasti myös lapsen kanssa hyviä keskusteluja siitä, miksi ei ole hyvä kutsua muita läskiksi tai uhkailla. Kirjan kuvitus on todella hieno ja antaa mielikuvitukselle sopivasti virikettä. Kuvituksen on tehnyt Erika Kovanen. Omaksi lempirunokseni muodostui kirjan pisin runo Lammas jonka hukka peri. Se oli mielestäni hienoin runo koko kirjassa ja hetken pohtimisen jälkeen tajusin mistä runo kertoo. Pidin monessa runossa siitä, että ne eivät auenneet heti, mutta osa runoista jäi minulle täysin mysteereiksi.

Suosittelen runoja niille, jotka haluavat perinteistä tyyliä rikkovia runoja, ja joka mahdollistaa lapsen kanssa syvällisempiä keskusteluja. Suosittelen kuitenkin tutustumaan runoihin ennen lapselle lukemista, jottei kesken lukemisen tule yllätyksiä. Erikoinen teos erikoisella, mutta hienolla kuvituksella.

Arvosana:

✷✷✷

*Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta täältä

Lue myös:

Kommentit