Matt Haig - Keskiyön kirjasto

”Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto”, hän sanoi. ”Kirjaston hyllyt jatkuvat ikuisesti. Jokainen kirja antaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista elämää. Millaista elämäsi olisi voinut olla, jos olisit tehnyt toisenlaisia valintoja? Jos voisit perua sen, mitä kadut, tekisitkö jotakin toisin?”

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän on yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Kuoleman sijaan hän päätyy elämän ja kuoleman välissä sijaitsevaan kirjastoon, jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Keskiyön kirjasto on suurenmoisen koskettava kirja elämästä, kuolemasta ja siitä, mikä jää niiden väliin. Se kertoo epätoivosta, toivosta, shakinpeluusta, katumuksen taltuttamisesta ja siitä, miten valita oikeat ihmiset ympärilleen.

Keskiyön kirjasto, 2020

Aula & Co

Sivuja 328

Äänikirja 9 t 23 min

*Sis. mainoslinkkejä

Luin, tai oikeastaan kuuntelin tämän kirjan jo kuukausi sitten, mutta olen kovasti pohtinut miten tämän kaltaisesta teoksesta voi edes kertoa. Koen nimittäin, että tämä kirja muutti jotain omassa ajattelussani. En sano tätä vain sen takia, että ainahan kaikki meidän lukemamme muokkaa meitä, mutta myös sen takia, että tämä oli juuri se oikea kirja juuri tähän elämäntilanteeseeni.

Olen joskus muistaakseni maininnut, että en pidä kirjoista jotka on kirjoitettu jossain muussa kuin minä-muodossa. Tämä kirja on kuitenkin harvinainen poikkeus sääntöön. Oikeastaan sen lisäksi, että ihastuin kirjailijan kirjoitustyyliin, en voinut kuin ihmetellä miten mies on kirjoittanut niinkin onnistuneesti kirjan naisen näkökulmasta. Tietenkään en voi olla mainitsematta kirjan nerokasta juonta, joka imaisi minut sisälleen jo alkumetreillä.

Kirja keskittyy siihen, kuinka Nora on tyytymätön elämäänsä ja haluaa kuolla. Hän päätyy ottamaan yliannostuksen ja joutuu elämän ja kuoleman välillä sijaitsevaan kirjastoon. Keskiyön kirjastoon.

*Kokeile BookBeat-Premiumia 2 viikkoa maksutta (etu koskee uusia käyttäjiä)

Ajatus siitä, että elämän ja kuoleman välillä sijaitsee kirjasto, joka sisältää kaikki ne mahdolliset elämät joita olisi voinut elää jos olisi valinnut toisin, on nerokas. Tämän lisäksi katumuksen kirja on sellainen asia, joka sai minut ymmärtämään kirjan edetessä sen, kuinka emme oikeastaan voi koskaan vaikuttaa muiden ihmisten kohtaloihin lopullisesti, vaan me elämme omaa elämäämme, ja he tekevät omat valintansa. En kuitenkaan halua liikaa paljastaa katumuksen kirjasta, tai kirjasta ylipäänsä, vaan haluan sinun lukevan kirjan ja ottavan siitä selvää. Ainoa miinus kirjassa oli se, että loppu oli turhankin arvattava yksityiskohtia myöten.

Kirja sai minut miettimään kaikkia niitä mahdollisia asioita mitä voisin olla jos olisin valinnut toisin. Mutta olen valinnut niin, että olen nyt tässä. Pohdin kirjan aikana sitä, että tiettyjen valintojen myötä voisin olla konserttipianisti, tai kokonaan toisella alalla, jos joskus olisin lopettanut pianon soittamisen. Ehkä olisin nyt kemisti. Vaihtoehtoisesti jos raju teini-ikäni olisi ollut vielä rajumpi, saattaisin käyttää huumeita ja olla koditon. Ymmärsin olla tyytyväinen juuri tähän hetkeen.

Sen suurempia sanomatta, tämä on ehkä vakuuttavin kirja jonka olen koskaan lukenut. Tämä osui omaan elämäntilanteeseeni niin täydellisesti, että vaikka en yleensä lue kirjoja uudelleen, on tämä kirja sellainen, johon minun on vielä ehdottomasti palattava.

Arvosana:

✸✸✸✸✸

Osta kirja Adlibriksen verkkokaupasta täältä

Osta kirja e- tai äänikirjana Adlibriksen verkkokaupasta täältä

Osta kirja e- tai äänikirjana Elisa Kirja -palvelusta

Lue myös:

Kommentit

  1. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta, olen kyllä kuullut siitä aiemmin mutta ei ole tullut luettua. Kiinnostus kyseistä teosta kohtaan nousi nyt sen verran, että taidan ottaa sen seuraavaksi omalle lukulistalleni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiva kuulla että kiinnostus heräsi arvostelun myötä. Ehdottomasti suosittelen lukulistalle lisäämistä, tämä on mukavaa luettavaa vaikka kesälomalle, jos sellaista viettää. (:

      Poista

Lähetä kommentti