Nyt on taas se aika, kun joka puolelta kuulee että joku on kipeä. Itse olen ollut nyt pari päivää kipeänä, sillä mitäpä ensikertaa yksin asuminen olisi, ellei heti pääsisi kokemaan yksinäistä sairastamista. Onneksi minulla ei ole kipeää ja turvonnutta kurkkua pahempaa tautia, mutta silti ihmettelen miksi aina syksyisin sairastutaan. Päätinpä ottaa asiasta selvää, ja pohtia mikä siinä on, että on enemmän sääntö kuin poikkeus olla syksyisin kipeä. Haluan myös jakaa vinkit taudin selättämiseen, joten postauksen loppua kannattaa kurkata, jos olet niitä vailla.
Täytyy vielä ennen itse aiheeseen menoa sanoa, että omalla kohdallani olen aina se, joka on kipeä. Yleensä saan taudikseni kipeän kurkun. En ole juuri koskaan kuumeessa tai vatsataudissa, mutta kurkkukipu on minulle tuttu tunne. Viime vuonna minulla oli yhdessä vaiheessa seitsemänä kuukautena peräkkäin kurkkukipu. Kipu katosi, tervehdyin, ja seuraavana kuukautena tauti palasi.
Yksin asumisessa pelkään eniten hengitysteihin liittyviä tauteja, sillä sairastan astmaa. Kipeänä olen alttiimpi astmakohtaukselle, ja pahan kohtauksen kohdalla saattaa olla henki kyseessä jos lääkkeet eivät heti tehoa tai en pääse niihin käsiksi. Olen myös pohtinut sitä miten soittaisin itselleni ambulanssin jos taju meinaisi lähteä. Pyörryin keväällä oksennustautini takia yöllä kaksi kertaa, sillä energiani olivat aivan lopussa taudin takia. En tiedä miten yksin selviäisin tilanteesta, sillä en päässyt silloin ilman apua takaisin omaan sänkyyni. Onneksi asuin vielä silloin vanhempieni kanssa.
Itse aiheeseen kuitenkin: vastaus kysymykseen siitä miksi syksyisin sairastutaan on valitettavasti varsin antiklimaattinen, vaikka kuinka yritin etsiä faktatietoa. Tiedätkin varmaan faktan siitä, että pöpöt tarttuvat ihmiskontakteissa, ja syksyisin koulujen alkaessa ja ihmisten palatessa töihin kesälomien jälkeen olemme enemmän tekemisissä muiden kanssa - ja muiden bakteerien sekä virusten. Muita syitä tiettynä vuodenaikana sairastamiseen ei ole, sillä kelikään ei tutkimusten mukaan ole syyllinen asiaan. Mikä pettymys, että syksyisin sairastamiseen ei liittynytkään mitään ihmeellisempää syytä. (huomaa sarkasmi)
Sitten vinnkien pariin, joissa kannattaa muistaa, että en ole mikään lääkäri tai alan koulutusta saanut, joten viimetilanteessa kannattaa pyytää apua omalta lääkäriltä tai apteekista.
1. Nuku tarpeeksi
- Nukkuminen on tärkeää sen takia, että liian vähäinen uni vähentää puolustuskykyä, ja taudin saa herkemmin
2. Ehkäise tauti ajoissa
- Kun tauti on tulossa, kannattaa heti toimia sitä vastaan. Tauti tulee luultavasti joka tapauksessa, mutta ei niin pahana. Siksi kannattaakin imeskellä kurkkutabletteja jotka desinfioivat ja puuduttavat kurkkua, sekä juoda lämpimiä juomia, kuten mehua tai tautiin tarkoitettua juomaa, kuten Finrexin neoa.
3. Muista syödä
- Tiedän, ruoka ei maistu hyvältä kipeänä. Kanakeittoa kuitenkin suositellaan yleisesti kurkkukipuun. Myöskin kylmiä/jäisiä ruokia suositellaan kurkkukipuun, joten jäätelöä saa herkutella kohtuudella.
4. Pese käsiä riittävästi
- Valitettavasti bakteerit ja virukset kulkeutuvat helposti käsien mukana ja tartuttavat meidät. Siksi kannattaisi muistaa käsien pesu etenkin syksyisin ja aina kun käy julkisissa paikoissa, tai ennen kuin alkaa syömään.
5. Älä rehki
- Pieni liikunta, kuten käsien pyörittely ja muutama kyykky ovat sallittuja, mutta varsinaista urheilua kannattaa välttää vielä päiviä parantumisen jälkeen, jottei sairastu ikäviin jälkitauteihin.
Mitä vinkkejä teillä on syksyisen taudin selättämiseen? Oletteko itse herkästi kipeitä, vai aina terveitä? Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!
Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim, Omat kokemukset
Kuvat: Unsplash, Minä
Tämä postaus tuli kyllä tarpeeseen, täälläkin on flunssakausi alkanut! Itsekin olen etenkin viime vuosina ollut tällainen herkästi kipeä tapaus, ja omalla kohdalla vähäinen yöuni & stressi varmasti vähentävät vastustuskykyä. Tsemppiä syksyyn! :)
VastaaPoistaIkävää, että sieläkin on sairastuttu! Stressikin on nykyään niin yleinen vaiva yhteiskunnassamme, että siltä on lähes mahdotonta välttyä, jolloin se altistaa taudeille helpommin. Toivottavasti tauti menee nopeasti ohi! (:
Poista