Kun inspiraatio ja motivaatio loppuu

Inspiraation ja etenkin motivaation puute ovat varmasti kaikille tuttuja juttuja. Toisille enemmän kuin toisille. Inspiraatiota ja motivaatiota tarvitsee etenkin silloin, kun tekee jotakin luovaa tai yksitoikkoista asiaa. Kirjoittaminen tai opiskelu voivat olla näitä asioita. Kuvituksena tälle postaukselle toimii tänään nappaamani kuvat. Laatu ei ole paras, kiitos puhelimen (enkä omista suuremmin visuaalista silmää), mutta toivottavasti tekin saatte pilkahduksen tästä valosta, mikä täälläkin tänään on!

Törmäsin itse inspiraation puutteeseen kirjoittaessani kirjaa. Sain kuitenkin hyvän ja tärkeän neuvon. Pidä taukoa, ja kirjoita kun siltä tuntuu. Jos sinulla ei ole deadlinea, niin ota aikaa ja anna aivojen levätä asiasta. Pitkät projektit jylläävät usein jatkuvasti mielen perukoilla, joten olisi hyvä antaa mielelle lupa irrottaa niistä hetkeksi. Uusia ideoita syntyy huomaamatta, kun vain antaa itselleen luvan olla ajattelematta asiaa. Minäkin sain lopulta uusia lukuja aikaan, ja ne olivat parempia kuin hetkeen!

Jos kuitenkaan tauon pitäminen ja aivojen lepuuttaminen eivät ole se keino, jolla inspiraatio taas löytäisi takaisin luoksesi, kannattaa kokeilla muita keinoja. Tietysti inspiraation löytämiseen vaikuttaa oma tapa tutkailla maailmaa ja se, mihin inspiraatiota tarvitsee. Jos olet taiteilija (tarkoitan tällä mm. maalareita ja valokuvaajia), voi inspiraatiota löytää ympäriltä muista ihmisistä tai muista taiteen lajeista. Kaikki kulturelli on usein monitasoista (onpas hieno sana :D), jolloin siitä löytää helposti inspiraatiota. Värit, materiaalit ja äänet voivat myös olla asioita, jotka saavat mielikuvituksen virtaamaan.

Käydessäni kurssia kappaleiden tekemisestä sain helpottavan ja mahtavan vinkin, joka omalla tavallaan avasi minun inspiraatiotukkeumat. Matki muita. Minun tapauksessani tämä tarkoitti sitä, että ottaisin ideoita muista kappaleista ja tekisin omani niiden rakenteella. Niin kuin Pablo Picassokin on sanonut good artists copy, great artist steal ja tämähän kiteyttää ajatuksen mahtavasti.

Katsokaa kenet bongasin pusikosta!
Etenkin musiikissa pätee myös se, että kaikki on jo keksitty. Et voi enää keksiä uutta sointukiertoa, ja aika pitkälti kaikki aiheetkin on jo käsitelty. Uusia näkökulmia voi toki aina ottaa aiheisiin, mutta nekin ovat aika hyvin käsitelty. On tehtävä niin kuin edellisessä kappaleessa sanoin. Kopioitava. En ole pahemmin perehtynyt muihin taiteen lajeihin kuin kirjallisuuteen ja musiikkiin, mutta uskon, ettei muissakaan taiteissa ole oikeastaan hirveämmin uutta keksittävää. Voit enää antaa oman tapasi katsoa ja nähdä asian. Et voi kuitenkaan enää keksiä asiaa, mistä ei olisi jo tehty jotakin.

Motivaation puute onkin minulle entistä tutumpi tunne. Muistan kuinka lukion aloittaessani minulla oli motivaatio korkeammalla kuin koskaan. Olin valmis opiskelemaan hulluna, ja teinkin kovasti töitä ensimmäisen vuoden aikana. Kesää kohden mennessä ja kesäloman aikana motivaatio katosi. Lukion kakkosen kahlasin ja joskus saatoin saada motivaation puuskan, joka ei kestänyt tosin kovin kauaa. Kolmas vuosi on ollut yhtä tuskaa. Haluaisin hyviä arvosanoja, mutta motivaation puute ei auta saavuttamaan niitä. Siksi on vain tehtävä töitä asioiden eteen.

Työskentely on mielekkäämpää kun motivaatiota on, mutta aina sitä ei vain löydy, eikä tarvitsekaan. On fakta, että asioita on tehtävä vaikka motivaatiota ei olisi. Joskus motivaatio saattaa löytyä tarttumalla härkää sarvista. Onnistumisen kokemukset lisäävät motivaatiota, jotka puolestaan saavat harjoittelemaan, joka johtaa siihen, että itsevarmuus koetilanteessa/suorituksessa lisääntyy.

Vinkkejä motivaation saamiseen minulla on muutama. Ensimmäisenä kannattaa pohtia sitä, mistä saat motivaatiota? Ovatko välitavoitteet ja täten urakan helpottaminen sekä monien tavoitteiden saavuttaminen sinulle se keino, joka motivoi useilla onnistumisen kokemuksilla? Toisena tulevat palkinnot. Onko itsesi palkitseminen keino, joka auttaa tekemään asioita? Ehkä suklaapatukka opiskellun asian jälkeen, tai kiva ilta ystävien kanssa voivat edesauttaa tekemään asioita. Ainakaan kivaa iltaa kavereiden kanssa ei tarvitsisi viettää potien huonoa omatuntoa, kun on opiskellut asiat, ja voi hetken aikaa ottaa rennosti. Kolmantena seikkana ovat tulokset. Analysoi kehitystäsi ja tuloksiasi. Oletko saanut parempia numeroita, tai jos verrataan punttisalilla käymiseen, onko sinulla nyt painoja enemmän kun teet jotakin liikettä. Kun analysoit tekemiäsi asioita ja saavutuksiasi, avaa se mahdollisuudet innostumiseen ja motivaatioon. Etsi syitä huomata, että harjoittelu ei ollut turhaa.

Suosittelen kaikille psykologian kurssin ensimmäisen kurssin kirjan lukemista! Se sisältää paljon asiaa, josta on apua. Yleisesti ottaen psykologiasta voi olla paljon apua kun miettii miten omaa motivaatiota voi kasvattaa. Psykologia tietää miten ihminen toimii ja kun sinä itsekin tiedät sen, on sinulla paketti kasassa.

Ensimmäisiä kevään merkkejä!
Kannattaa myös katsoa netistä, mitä siellä kerrotaan näistä (motivaatio ja inspiraatio) asioista. Tietysti myös nettiä selatessa ja juttuja lukiessa pitää muistaa kriittisyys ja se, missä määrin ohjeita kannattaa soveltaa. Ei ehkä ole järkevää syödä suklaapatukkaa jokaisen parinkymmenen luetun sivun jälkeen. Jollekkin sopii yksi keino, ja kaverille toinen. Vertailkaa ystävien kesken keinojanne tehdä asioita ja koittakaa saada vinkkejä. Ystävät usein myös tietävät millainen olet, joten hyödynnä sitä! Ystävät uskaltavat varmasti sanoa, jos jokin juttu ei sovi sinulle.

Sellaista pohdintaa olisi tälle päivälle. Tulipas pitkä teksti! Mitä mieltä te olette näistä vinkeistä, ja onko teillä joitain omia keinoja motivaation ja inspiraation saamiseksi, vai onko teillä koskaan ongelmia näiden kanssa? Oliko tekstin pituus hyvä, vai olisiko sitä saanut olla enemmän tai vähemmän? Olisiko teistä kiva lukea tällaista pohdintaa jatkossakin? Ainakin minusta tätä oli kiva kirjoittaa, sillä sanojen tulvaa oli vaikea estää!

Kommentit