Rentoudu ja nukahda - Mikä ihmeen ASMR?


Tiedätkö tunteen kun jonkun henkilön ääni on niin rauhoittava, että alkaa melkein väkisinkin nukuttamaan, tai että sitä kuunnellessa vähintäänkin rentoutuu lähes liikuntakyvyttömäksi?

Edellä kuvattu tapahtumasarja kuvaa sitä, millainen olo tulee, kun jokin tietty ääni laukaisee meissä hyvän olon tunteen. Tätä tapahtumasarjaa kuvataan nimellä ASMR, eli Autonomous Sensory Meridian Response.

ASMR on ollut viime vuosina ja viime aikoina kasvava juttu, josta monet ovatkin löytäneet apua muun muassa uniongelmiin. Moni saattaakin yhdistää ASMR-nimityksen youtubessa oleviin videoihin. Videoissa on tarkoitus tuottaa ääniä ja luoda visuaalisesti sellainen tilanne, joka saisi katsojassa aikaan ASMR-kokemuksen. Viedoissa yleisimpiä on erilaiset näytellyt tilanteet (kampaaja, yökyläily, lääkäri), eli roolipelit, tai vain erilaisten äänien tuottamista, joista mainittakoon hiljainen, kuiskaava puhe mikin lähellä, syöminen, erilaisten harjojen kuljettaminen mikin pinnalla tai sormien nopea liike toisiaan vasten.


Suurin osa meistä on saanut ASMR-kokemuksia jo lapsena ymmärtämättä kuitenkaan miksi jokin asia saa päänahan kihelmöimään ja kehon rentoutumaan. Kaikki eivät kuitenkaan saa näitä kokemuksia, joten heidän on vaikeampi ymmärtää tunnetta, vaikka sitä kuinka kuvailisi. Helpoin tapa testata, saako ASMR-kokemuksia, on kokeilla päähierojaa, jossa on kiinni pidettävä kahva, josta lähtee metalliset sangat ja tätä liikutetaan päänahkaa vasten. Vastaavasti voit testata videoiden avulla, saatko ASMR-kokemuksia.

Suomen ulkopuolella ASMR-videot ovat todella suosittuja, ja suosituimmat videoiden tekijät saavat monia miljoonia näyttökertoja videoihinsa. Videoille on siis tarvetta. Videoita suositellaan katsomaan/kuuntelemaan kuulokkeet korvilla, jolloin ääni ohjautuu suoraan korviin, ja äänien vaikutus toimii paremmin katsojalla. Videon kielellä ei ole juurikaan väliä, ja voi olla rentouttavaa kuunnella kieltä josta ei ymmärrä mitään. Roolipelivideoita katsoessa kannattaa kuitenkin olla kieli jota ymmärtää, sillä niissä on tarkoituksena vuorovaikutus katsojan kanssa.

Yleisimpiä asioita, joista ASMR-kokemuksia saadaan (niin videolla että tavallisessa elämässä), ovat

 • Kuiskaileminen ja pehmeä puhe, tiettyjen sanojen toistaminen
 • Raapiminen ja naputtelu
 • Käsien liikkeet
 • Hiusten harjaaminen, tai muu hiuksille tehtävä asia
 • Silittäminen tai kasvojen koskeminen (videoilla ääni tuotetaan kuljettamalla harjaa mikin pinnalla)
 • Henkilökohtainen huomio (aiemmin mainitut roolipelit)
 • Suuäänet
 • Sivujen kääntely

Heille jotka miettivät sitä, kuinka lääketieteellistä tämä on, voin sano että ei ole. Tutkimuksia on tehty erittäin vähän, mutta vaarallisia ASMR-tuntemukst eivät kuitenkaan ole. Ne helpottavat monilla stressiä ja auttavat unen saannissa. Uskon kyllä, että vuosien edetessä ASMR:stä tehdään myös tutkimuksia, sillä niin monet hyötyvät siitä.

Listaan tähän loppuun vielä muutamia youtuben ASMR-tekijöitä, mutta niitä löytyy vaikka kuinka monia vain kirjoittamalla hakukenttään ASMR. Nimeä klikkaamalla pääset kanavan videohakemistoon. Kanavan nimen perässä olevat tiedot sisältävät kanavalla puhuttavan/puhuttavat kielet ja millaiselle kohdeyleisölle itse kanavaa suosittelisin.

Toivon että tästä postauksesta tuli uutta tietoa monille, ja toivottavasti tekin löydätte ASMR:stä yhtä hyvän rentoutumiskeinon, kuin itse olen löytänyt. ASMR saattaa alussa tuntua vähän oudolle ja hassulle, mutta siihen tottuu muutaman videon jälkeen, ja on yllättävän koukuttavaa!


Onko ASMR teille entuudestaan tuttu käsite, oletteko katsoneet ASMR-videoita, tai saiko tämä kiinnostuksen syttymään? Mitä mieltä olette ASMR:stä?

Kuvat: Unsplash

Kommentit

 1. Olipas se mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä. ASMR on minulle ihan tuntematon käsite, mutta nyt kyllä aion ottaa siitä selvää. Kiitos konkreettisista vinkeistä ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että aihe herätti kiinnostusta! Netistä löytyy jonkin verran tietoa aiheesta, mutta parhaan selvyyden saa katsomalla videoita. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista

Lähetä kommentti