Ylioppilaskokeet: Vinkkejä psykologian kirjoituksiin!


Lupasin tehdä kirjoittamistani aineista koosteet: mitä kannattaa lukea mihinkin aineeseen, mutta se on jotenkin jäänyt. Päätin tsempata ja kirjoittaa sinulle vinkkejä ylioppilaskokeisiin. Tässä postauksessa käsitellään psykologiaa. Jos haluat katsoa muita kirjoittamiani vinkkejä, niin linkit löydät postauksen lopusta.

Heti ensimmäisenä haluan mainita kokonaisuuksien hahmottamisen tärkeyden. Ymmärrä miten aihealueet psykologiassa koostuvat. Mitä asioita sisältyy tunteisiin, entä lapsen kognitiiviseen kehitykseen. Kun hahmotat eri alueiden sisällöt on niitä helpompi yhdistellä, sillä tehtävät saattavat sisältää eri psykologian alueiden yhdistämistä. Suosittelen myös piirtämään joitakin asioita ja tekemään esimerkiksi ajatuskarttoja, jos kokee että niistä on apua kokonaisuuksien hallitsemiseen.

Nykyään kirjoituksissa on myös osattava erilaisia ATK-taitoja, joten kannattaa hallita ainakin excelissä taulukoiden teko. Itse en osannut, mutta jos sellainen tehtävä tulee kokeeseen, se rajaa heti sen tehtävän pois käytöstä, ja sitten on pakko osata muut tehtävät, jos haluaa korkeisiin pisteisiin tähdätä.


Ennen sähköistymistä psykologian kokeissa on yleensä aina ollut käsitteiden määrittelyä. Keväällä ei ollut, kun itse kirjoitin psykologian. Käsitteet ovat kuitenkin lähes tärkein osa koko koetta, kuten kaikissa reaaleissa. Käsitteiden avulla kerätään tehtävissä itselleen pisteitä, jotka lopulta erottaa tuleeko pisteitä riittävästi E:hen vai M:ään.

Psykologian yo-kokeissa on ollut aina myös tutkimukseen liittyvä tehtävä, joten taas, jos haluaa vähentää omaa stressiä, ja haluaa mahdollisimman monta tehtävää joista valita, opettele tutkimuksen laatimiseen ym. liittyvät asiat. Jos tutkimuksesta ei ymmärrä, ei kannata lähteä tekemään tehtävää, mutta samalla on taas osattava vastata muihin kokeessa oleviin tehtäviin.

Toisaalta näissä asioissa voi jonkin verran myös helpottaa omaa oloaan. Jos tietää ettei kuitenkaan tee tutkimukseen liittyvää tehtävää, kun se ei ole oma vahvuus, kannattaa silloin tutkimusten opiskelu unohtaa ja keskittyä muihin tärkeämpiin aihealueisiin.

Tehtäviin kannattaa myös miettiä tietynlainen vastauskaava. Ensin pohditaan asiaa ja avataan mahdollisesti tehtävänannossa olleet käsitteet. Suosittelen myös, ettet suoraan lähde kirjoittamaan vastausta, vaan pohdit ensin vaikka paperille mitä tiedät aiheesta, ja mitä saisit vastaukseen sisällytettyä. Psykologiassa asioita kannattaa pohtia monelta eri tasolta ja näkökulmasta, mutta kuitenkin muistaa tehtävänannon rajaus. Kaikkea tietoa ei tarvitse eikä kuulukkaan antaa, koska tällöin ohittaa tehtävänannon rajauksen.

Jos pyydetään vertailemaan joitain asioita, muista myös tehdä selkeästi kirjoittaen, että tämä on verrattuna tähän näin ja näin. Pelkkä asioista kertominen ei ole vertailua. Jos sen unohtaa, saattaa tehtävästä jäädä reilusti yli puolet saamatta vaikka muuten vastaus sisältäisikin oikeaa tietoa.

Sähköistymisen myötä ylioppilaskokeisiin on myös lisätty videoita. Videoissa saattaa olla ylimääräistä tietoa, eli kaikkea ei välttämättä kuulu analysoida. Siksi kannattaa harkita ottaako videotehtävän vai tavallisen kysymystehtävän. Videot saattavat tuntua kivoilta ja ne kannattaa tietysti katsoa, sillä niistä saattaa saada ideoita muihin tehtäviin, mutta jos tuntuu, että video on epäselvä, niin suosittelen ehdottomasti harkitsemaan useamman kerran kannattaako silloin tehtävään vastata. YTLällä on ollut joissain kokeissa epäselviä kysymyksiä, joten olkaahan tarkkana mitä kysytään!

Psykologia on haastava aine, ja sen oppiminen ei käy käden käänteessä. On vain luotettava itseensä ja tehtävä parhaansa. Itse kertasin asioita oppikirjoista ja opettelin erityisesti eri tutkimuksia ja niiden sisältöjä, sillä niiden avulla voi osoittaa erilaisia asioita todeksi vastauksessa.


Kertauskirja on myös hyvä lukea läpi, sillä se tiivistää hyvin eri kurssien asiat yksiin kansiin. Kertauskirjoissa on jonkun verran eroa sisällöltään, joten ei ole pahitteeksi lukea useampaa kertauskirjaa. Kertauskirjojen lisäksi netistä kannattaa lukea psykologiaan liittyviä tekstejä, tietenkin kriittistä silmää käyttäen. Näiden lisäksi Ylen abitreenit sisältävät jonkin verran tietoa, mutta pelkästään abitreenien varaan en psykologian opiskelua jättäisi.

Oliko tästä mahdollisesti apua, ja millä mielin olette menossa kirjoituksiin? Tsemppiä kaikille!

Lue myös:


Kuvat ovat omiani, joten ethän käytä niitä ilman lupaa! (poikkeuksena ensimmäisen kuvan tausta)

Kommentit

  1. Kiva kun olet tehnyt tällaisen koosteen. Tästä on varmasti hyötyä monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on! Itse olisin kaivannut kovasti tällaisia kun olin lukulomalla ja valmistauduin kirjoituksiin, mutta mistään ei löytynyt. Koin siksi hyödylliseksi tehdä tällaisen muita varten. (:

      Poista
  2. Itse suunnittelen ylioppilaskirjoituksiin paluuta AMK:n jälkeen, koska haluan ehkä myöhemmin yliopistoon psykologiapuolelle. Sun tekstistä oli tosi paljon hyötyä mulle, koska on tosi vaikee muistaa tärkeitä asioita 4v jälkeen😂 Meen heti lukemaan sun blogia lisää ja jos teet edelleen tätä niin jatka ihmeessä😍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti