Salla Simukka - Valkea kuin lumi

"Olipa kerran tyttö jolla oli salaisuus.
Lumikki-trilleritrilogian piinaavan jännittävä toinen osa.
Lumikki Andersson matkustaa kesällä paahtavan helteiseen Prahaan. Kauan kaivattu yksinolo katkeaa alkuunsa, kun Lumikkia lähestyy nuori nainen, joka väittää olevansa hänen sisarensa. Nainen, Zelenka, vaikuttaa yhtä aikaa vilpittömältä ja salailevalta.Perheensä salaisuutta selvittäessään Lumikki joutuu tekemisiin kummallisen uskonlahkon kanssa, joka paljastuu vähin erin vaarallisemmaksi kuin hän olisi voinut koskaan kuvitella. Kohta lahkoa uhkaa suuri tragedia - ja joku aikoo vieläpä kääriä siitä suuret rahat. Zelenka on hengenvaarassa, mutta niin on Lumikkikin.Prahan vanhat kadut ja hautausmaat tulevat Lumikille tutuiksi lomasuunnitelmista poikkeavalla tavalla, kun hän joutuu juoksemaan henkensä edestä estääkseen tuhoisat suunnitelmat. Armoton helle pitää kaupunkia otteessaan, ja Lumikin täytyy miettiä kerran toisensa jälkeen, kehen hän voi luottaa, kun kenenkään aikeet eivät tunnu olevan puhtaita ja valkeita kuin lumi."
Valkea kuin lumi, 2013
Tammi
Sivuja 237
Äänikirjan kesto 5 t 24 min

*Sis. mainoslinkkejä

Se hyvä puoli kirjojen lukemisessa reilusti ilmestymisen jälkeen on, että ei tarvitse odottaa sarjoissa niiden seuraavien osien ilmestymistä, vaan voit suoraan jatkaa seuraavan kirjan ja osan pariin. Kun sain ensimmäisen osan kuunneltua loppuun, oli hyvä hetken sulattelun jälkeen siirtyä kuuntelemaan myös tämä toinen osa. Kuuntelin äänikirjana myös tämän toisen osan, sillä ensimmäisessä osassa oli jo tottunut lukijan ääneen, ja äänikirjat ovat siitä helppoja, että voit tehdä kaikenlaista samalla kun kuuntelet kirjaa.

Ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen Lumikki on päättänyt ottaa etäisyyttä arkeen, ja lähteä lomalle Prahaan. Nuori nainen on tarkkaillut Lumikkia ja kun hän viimein tulee puhumaan Lumikille, kertoo hän olevansa Lumikin sisko. Ensimmäisessä osassa oli annettu ymmärtää, että Lumikin perheellä on jonkinlainen salaisuuus, joten on varsin helppoa ajatella, että nyt salaisuus lähtee vihdoin purkautumaan.

Lumikin tutustuessa paremmin sisareensa, Zelenkaan, hän huomaa ajautuneensa keskelle erikoista perhettä, jonka sukulaissuhteissa on jotakin hämärää. Samaan aikaan kaupungissa TV-toimittaja on saanut tehtäväkseen tutkia samaisen perheen, uskonlahkon, taustoja, sillä jotain hämärää näyttää olevan tekeillä. Huomaamatta Lumikin ja toimittajan tiet kohtaavat ja heidän kahden tarina alkaa kulkea samaa matkaa eteenpäin.

Kirjassa Lumikki käy läpi monesti entisen suhteensa tapahtumia, jotka välillä äityvät varsin kiihkeään kuvailuun Liekin kanssa. Lumikki ei selvästikkään ole päässyt yli erostaan, ja tapahtumat Zelenkan kanssa nostavat vanhat muistot pintaan.

Itse en olisi kaivannut niin paljoa tietoa Liekistä tai Lumikin ja Liekin välisistä asioista. Minulle olisivat riittäneet olennaisimmat, sillä itselläni oli kova halu saada kirjan tapahtumat eteenpäin. Osin tapahtumien kuvailusta tuli sellainen olo, että tässä on nyt vain pelattu lisää pituutta kirjalle.

Sellainen positiivinen havainto on tehtävä sekä ensimmäiseen että tähän toiseen osaan liittyen, että pidän niiden tarkasta ja osaavasta ympäristön kuvailusta. Kirjaa kuunnellessa (tai lukiessa) tulee paljon realistisempi olo ja kirjan tarinaan pystyy uppoutumaan, kun paikat ovat loogisia, ne sijaitsevat oikeasti jossain, ja niiden kuvailu on onnistunutta.

Yleisesti ottaen kirjan asetelmat ja juoni oli taas onnistunut, ja pidin todella kovasti siitä, millainen juoni tässä oli. Erityisesti uskonlahko toi mielestäni mielenkiintoisen sävyn kirjaan. Nyt on vain kovat odotukset viimeistä osaa kohtaan, sillä niin paljon on kysymyksiä päässä, joihin ei edelleenkään ole saatu vastausta, ja nyt niitä vastauksia aletaan jo haluamaan. Ei taida muu auttaa, kuin siirtyä viimeisen osan pariin.

Arvosana:
✷✷✷✷

Kommentit