Katleena Kortesuo: Sano se someksi 1

"Tätä kirjaa ei tarvitse kukaan, joka sattuu olemaan oman yhteisönsä ylijumala ja toimialansa tunnustettu tirehtööri. Me muut kyllä tarvitsemme. Sano se someksi 1 – ammattilaisen käsikirja sosiaaliseen mediaan on suunnattu niille osaajille, jotka haluavat hyödyntää sosiaalista mediaa työssään. Hyödyntämistä on monenlaista: some sujuvoittaa arkeasi, kasvattaa verkostoasi, auttaa kehittymään omassa työssäsi, nopeuttaa uralla etenemistäsi ja tukee henkilöbrändiäsi. Tämä kirja kertoo vinkit ammattimaiseen someläsnäoloon yksilölle – siis vaikkapa yrittäjälle, toimihenkilölle, virkamiehelle tai asiantuntijalle."


Sano se someksi 1, 2014
Kauppakamari
Sivuja 120

*Sis. mainoslinkkejä

Sain tehtäväkseni lukea yrittäjyyden kurssia varten kirjan, joka auttaisi jollain tavalla projektin eteenpäin viemistä. Päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja valita kirjan josta on hyötyä paitsi kyseiselle kurssille, myös omaan yksityis elämään ja blogiin.

Luin kirjasta uudistetun painoksen joka on ilmestynyt 2014. Ensimmäinen painos on siis vuodelta 2010. Uudistetussa painoksessa on tietysti se hyvä puoli että tieto on päivitettyä, mutta nyt kun luin kirjan, oli tieto silti jo neljä vuotta vanhaa. Somessa se tarkoittaa sitä, että kirjan sisältö saattaa monin paikoin olla jo "virheellistä" ja vanhaa.

Mitä kirjan lukemisesta hyötyy?

Vaikka kirja onkin jo neljä vuotta vanha, on sielä paljon hyviä pointteja, jotka jokaisen kannattaisi päivittää itselleen. Näistä yksi on se, että pilvitallennustilaa kannattaa ehdottomasti käyttää. Joudun itse nolosti myöntämään etten juurikaan käytä sähköistä tallennusta, mutta onpahan kiva tilanne sitten siinä vaiheessa kun kaikki kallisarvoinen työ katoaa jos tietokoneen kiintolevy menee rikki. Vaihtoehtoisesti jos tiedot ovat ulkoisella kovalevyllä, saattavat tiedot kovalevyn hajotessa olla menetetyt pelastusyrityksistä huolimatta. Kannattaa siis suosia pilvitallennusta.

Kirjassa käsitellään myös hyvin yleisimmät somekanavat ja miten niistä kannattaa ottaa hyöty irti. Instagramia ei kirjassa juurikaan käsitelty, joka on mielestäni kummallista, sillä nykyään instagramissa näkyy todella paljon mainostusta ja kaupallista yhteistyötä. Hupaisaa on myös, että kirjassa kerrotaan Google+ sovelluksesta, ja jokin aika sitten ilmoitettiin, että Google aikoo poistaa koko sovelluksen käytöstä.


Ärsyttävin puoli kirjassa oli se, miten paljon Twitteristä puhuttiin. Itse en käytä twitteriä, se on mielestäni kuollut paikka (kokeilin sitä vuosia sitten) enkä koe että suurin osa ihmisistä hyötyisi siitä mitenkään. Ärsytystäni lisää vielä se, että kirjassa käytettiin suomalaisia versioita twittersanastosta, kuten tuitata, tuitti ja hirveimpänä RITVATA. Siis mitä ihmettä? En ole ikinä kuullut tai nähnyt kenenkään käyttävän noita sanoja, ja oli yhtä tuskaa lukea kappaleita joissa toistettiin suomalaistettuja sanoja. Meinaako ritvaaminen jotakuta Ritvaa jota riivataan vai mitäköhän tuolla oikein tarkoitetaan...? (asia ei toki ärsytä) Eikö alkuperäisiä sanoja voisi käyttää: tweetata ja retweetata. Ei ole niin vaikeaa.

Kirjasta löytyy myös bloggaamiseen vinkkejä ja itse nappasin sieltä muutamat vinkit korvan taakse joita olen heti pyrkinyt hyödyntämään. Suurin osa jutuista oli minulle tuttuja, mutta voi olla että jollekin kirjasta löytyy jotakin uutta jota ei ole tullut ajatelleeksi.

Kirjasta hyötyvät myös yrittäjät jotka ovat matkansa alkupäässä ja kaipaavat vähän lisää tukea somen suhteen: missä kaikissa someissa pitäisi olla, ja mitä niihin pitäisi sisällyttää ja miten?

Itse olen kiinnostunut yrittäjyydestä, joten omalla tavallaan kirja ei ollut yhtään huonompi.
Kirjasta on myös julkaistu toinen osa vuonna 2014 eli siinäkin on varsin vanhaa tietoa, mutta siinä missä tämä ensimmäinen osa oli tarkoitettu ehkä enemmän bloggaajille, on toinen osa enemmän yrityksille.

Uusin kirja, eli kolmas osa, on tänä vuonna, 2018, julkaistu Sano se someksi 1+2=3 josta hyötyvät sekä yksilöt että yritykset. Valinnan varaa siis riittää. Jos jokin kirjoista kiinnostaa, kannattaa varmaan suoraan aloittaa uusimmasta, sillä some uudistuu koko ajan ja siihen liittyvä tieto vanhenee. Uusinta kirjaa löytää myös kirjakaupoista, mutta on sen verran hintava, että suosittelen lainaamaan kirjastosta tai e-kirjastosta.

Kokonaisuudessaan siis oikein toimiva kirja, josta löytyy jokseenkin tarpeelliset asiat. Itse jäin joitain asioita kaipaamaan lisää, mutta sitä varten ovat kai sarjan muut osat. (:

Arvosana:
✸✸✸


Kuvat: Suomalainen.fi ja Unsplash

Kommentit