Löysin yli kolmekymmentä vuotta vanhan vaatteen!


Ostin muutama kuukausi sitten UFF:in kirpputorilta vaatteen, jonka takaa paljastui sellainen tarina, etten itsekään meinannut uskoa sitä todeksi! Tosiaan, ostohetkellä ajattelin vain, että tarvitsen keltaisen paidan, jotta voin pukeutua minioniksi tursajaisiin, ja paidan löydettyä ostin sen tyytyväisenä. Kotiin tultuani aloin katsomaan minkälaisen paidan oikein tulin hankkineeksi, ja suuren työn jälkeen lopulta löysin tarinan vaatteeni takaa - ja se tarina paljasti, että ostamani vaate on suomalainen, lähemmäs kolmekymmentä vuotta vanha vaate!

Uskomattominta tarinassa on se, että vaate on kuin uusi. Pientä nukkaantumista ja joustinneuleen repsottamista vaatteesta voi huomata, mutta jos se on kaikki mitä kolmessakymmenessä vuodessa vaatteelle on käynyt, niin huh huh!


Vaatteen on valmistanut suomalainen arola joka toimi vuodesta 1948 suunnilleen 1990-luvulle asti, jolloin konkurssi tuli yrityksen kohtaloksi. Tehtaan toiminta ei kuitenkaan konkurssiin loppunut, sillä arolalla mallisuunnittelijana toiminut Liisa Kotilainen ja edustajana ollut Petteri Forsström jatkoivat tehtaan toimintaa konkurssin jälkeen. Uusi nimi oli Arola Design Oy, joka vuonna 2000 vaihtui nimeen Aino. Edelleen tänä päivänä Aino tekee vaatteita, mutta heidän kotisivuillaan ei ole merkkiäkään sen hienosta historiasta.

Ai että mistä historiasta? Löysin Arolan tehdasta ja sen perustajaa Pirkko Arolaa käsittelevän jutun Akaan Seudun lehdestä. Se taitaa olla ainoita tehdasta koskevia tietopaketteja, sillä muita en itse löytänyt.

Artikkeli on todella mielenkiintoinen, joten käykää lukemassa se!


Pointtina vielä se, että en tiedä missä vaiheessa tehtaan toimintaa neuleeni on valmistettu, joten periaatteessahan vaate voisi olla vaikka viisikymmentä vuotta vanha.

Lyhykäisyydessään tarina menee jotakuinkin näin: Birgit Elise Lönnroth, sittemmin Pirkko Arola syntyi vuonna 1908 Laukaassa. Arolan koulunkäynti päättyi keskikouluun, josta hän lähti Helsinkiin töihin pankkiin. Helsingissä hän tutustui agronomi Väinö Artturi (Atte) Arolaan, jonka kanssa solmi avioliiton vuonna 1933.

Vuonna 1939 Arolan rooli vaihtui kotirouvasta kartanonemännäksi hänen ryhtyessä emännöimään Arolan kartanoa. Tilalla kasvoi kaikenlaisia kasveja ja eläimiä, joten työtyttöjä ja sotavankeja käytettiin työvoimana. Kun sadepäivinä ja talvisin ei voinut töitä tehdä, täytyi tytöille keksiä muuta tehtävää. Emäntä Pirkko Arola alkoi kudottaa heillä tumppuja ja muita villatavaroita. Pian niistä tuli niin suosittuja, että tuotantoa laajennettiin ja emäntä joutui vähentämään tyttöjen ulkotöiden määrää.

Vuonna 1948 tehtaasta tuli totta, kun Arola osti kangaspuita käyttöön. 50-luvulla tehtaalle saatiin automaattinen trikookone ja 60-luvulla alettiin tähdätä kansainvälisille markkinoille. 70-luvulla lopetettiin trikoontuotanto osaavan työvoiman puutteen takia.

80-luvulla alettiin valmistaa virkavaatteita Pankeille, Aurinkomatkoille, Silja Linelle ja Viking Linelle. Kun tuotantokustannukset 1980-luvulla nousivat, Venäjän vienti tyrehtyi ja ulkomainen kilpailu koveni, alkoi Arolan Kutomo kamppailla vakavissa vaikeuksissa ja joutui supistamaan toimintaansa huomattavasti. Konkurssi oli edessä 1990. Ja tästä päästäänkin nykyiseen Aino-tehtaan tarinaan. Pirkko Arola kuoli vuonna 2003 ja hänet on haudattu sukuhautaan Akaassa.

Artikkelista löytyy myös kuvailua itse Pirkko Arolasta ja kartanon elämästä.





Olen vain niin häkeltynyt tämän vaatteen tarinasta. Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että olen saanut käsiini palan suomen historiaa!

Mitä uskomattomia löytöjä sinä olet tehnyt?

Kommentit

  1. Mielenkiintoista, olet tehnyt todella hyvän löydön. Kirpparit ovat kyllä hyviä paikkoja, sieltä löytyy paljon hyödyllistä ja joskus ihan suoranaisia löytöjä.- Itse en ole tehnyt omasta mielestäni mitään uskomattomia löytöjä kirppareilta, mutta monia hyödyllisiä juttuja olen kyllä löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen tarina, oikein uppouduin vaatteen historiaan sitä tutkiessani. Parasta onkin, etten edes ostaessani tiennyt vaatteen iästä ja alkuperästä, ja hienoa onkin että se on vielä Suomessa valmistettu.
      Kiva, että olet löytänyt hyödyllisiä juttuja kirpputorilta, ja toivottavasti sinäkin teet vielä jonkun uskomattoman löydön!

      Poista

Lähetä kommentti